Mi történik, ha gázolaj kerül a benzines autóba?

Azt mondják, igazán szórakozottnak kell lenni ahhoz, hogy nem megfelelő üzemanyagot tankoljunk. Nyilvánvalóan nem szándékosan, de olykor mégis előfordul ilyen hiba. De mi történik, ha a benzines autó gázolajat kap? Mi a helyzet fordítva? Az alábbiakból kiderül!
Mi történik, ha gázolaj kerül a benzines autóba?

Gázolaj benzinesbe

Alapvetően a kisebb bajt az jelenti, ha a benzinesbe kerül gázolaj, mert ettől nem megy tönkre a kocsi. Lássuk a részleteket!

A tünetek

Attól függően, mennyit kapott, még akár az is lehetséges, hogy nem indul el. Ha pedig beindul, nagyobb füstre számíthatunk, és valószínűleg kihagynak a hengerek. Előfordulhat kopogás vagy rángatás is.

A megoldás

Ilyenkor fontos leállítani a motort, és mielőbb szervizbe juttatni a járművet. Sajnos előfordul, hogy ki kell cserélni magát a tankot és az üzemanyagszűrőt is.

Benzin gázolaj helyett

Akkor van nagyobb probléma, ha dízelbe tankoltunk benzint. Mi történik ilyenkor?

A jelek

Ha szerencsénk van, akkor el sem indul az autó. Ha viszont elindul, akkor hatalmas károk keletkezhetnek a befecskendező rendszerben. Ha ugyanis nincs kenés (mert a benzinnek nincs kenőképessége), akkor a fém alkatrészekből forgácsok válhatnak le, s így eltömődik a rendszer. Különösen a legmodernebb kocsikban keletkezhetnek nagy károk.

A megoldás

A szervizben alaposan áttisztítják az egész rendszert, és feltankolják tiszta gázolajjal. Emellett a pumpa cseréjére is szükség van. Örülhetünk, ha ennél nagyobb beavatkozás nem kell. Szerencsés esetben elég cserélni a pumpát, és ugyan bontással, de alaposan átmosni a rendszer további részeit. Ha igazán nagy kár keletkezett, sokszor annyira menthetetlen a helyzet, hogy nincs más megoldás, csak az eladás. Ilyenkor jól jön egy cég, amelynek tevékenysége személygépkocsi felvásárlása készpénzre.

Hogyan kerüljük el a félretankolást?

Nincsen tuti módszer a balesetek elkerülésére. Az egyetlen megoldás a fokozott figyelem, valamint a kiírások elolvasása. Ha véletlenül a rossz pisztolyra nyúlunk rá, és pár csepp bekerül a másik üzemanyagból, akkor még valószínűleg nincs gond, de megkérdezhetjük a szerelőt.

Összefoglalva: Ha nem megfelelő üzemanyagot teszünk az autóba, akkor meghibásodásra számíthatunk. Eltérő az ügy súlyossága attól függően, hogy benzines vagy dízeles kocsiról beszélünk. Érdemes elővigyázatosan tankolni, hogy elkerüljük a tévedéseket.

Kapcsolódó cikkek

Bridgestone Turanza T005

Bridgestone Turanza T005 – A gyakorlatban

Pataki Zitával együtt próbáltuk a Bridgestone legfrissebb abroncsát

Elon Musk árnyékában

Az elektromos autók úttörői

Akik próbálják utolérni a Teslát.

Hogyan használd autóban az ózongenerátort?

Hogyan használd autóban az ózongenerátort?

Mire jó egyáltalán egy ózongenerátor? Mutatjuk.