Így válasszunk LED fényhidat, hogy később ne érjen csalódás!

Napjaink egyik legnépszerűbb kiegészítő gépjármű LED világítása nem más, mint a LED fényhíd.
Így válasszunk LED fényhidat, hogy később ne érjen csalódás!

Ezek az autó tartozékok mára már mindenki számára elérhetőek és megfizethetőek.

A LED fényhidak elterjedésével megjelentek a gyenge minőségű és rossz hatásfokkal működő olcsó utánzatok, amelyeknek a kiszűrése első ránézésre nagyon nehéz.

Most annak fogunk utána járni, hogy mit kell figyelembe venni annak érdekében, hogy ne érjen csalódás minket!

Nagyon sok oka lehet annak, hogy valaki LED fényhíd mellett dönt. Íme néhány:

- sokat közlekedik városon kívül, ahol korlátozottak a látási viszonyok

- erdei utakon jár

- munkagépekkel sötétedés után is dolgozik

- egyszerűen szeretne jobb látási viszonyok között közlekedni

Mielőtt rátérnénk arra, hogy milyen szempontok alapján kell kiválasztani a tökéletes LED fényhidat érdemes pár szót ejteni arról is, hogy miért ilyen népszerű a LED világítás szemben a hagyományos halogén, vagy HID izzókkal szemben.

A legnagyobb előnye nem más, mint a fényhasznosítása. A LED alacsony teljesítmény mellett is képes erős fényt biztosítani, így nem kell több száz wattnyi fogyasztót kötni az autóra ahhoz, hogy rossz látási viszonyok között is biztonságosan lehessen közlekedni.

A másik, ami miatt az autógyártók is előnyben részesítik a LED technológiát, az nem más, mint a tartóssága. Legalább 10X tartósabb egy jó minőségű LED chip, mint egy ugyancsak jó minőségű halogén izzó.

LED fényhidak típusai

Alapvetően a LED fényhidakat két szempont alapján csoportosítjuk. Az egyik szempont a fényhíd alakja, a másik pedig a fényhíd mérete.

Alakjuk szerint az egyenes fényhidak a leggyakoribbak, ebből adják el világszerte a legtöbbet. Ezt követik az ívelt LED fényhidak, amiket elsősorban szélvédő elé szokták szerelni.

Méret szerint ugyancsak kettő nagy csoportra lehet bontani a LED fényhidakat.

Az első nagy csoport az alacsonyprofilú SLIM LED fényhidak, amelyeknek az előnye, hogy az alacsony magasság miatt könnyebben beszerelhető olyan helyekre, ahol számít a magasság és a súly. Ilyen többek között a személyautók lökhárítója, hűtőrácsa, vagy akár a tetőcsomagtartója is.

A másik csoportot a hagyományos magasságú nagyjából 9cm magas fényhidak alkotják. Ezeket elsősorban teherautókra, vagy nagy terepjárókra, munkagépekre, esetleg a manapság népszerű SUV-okra szokták felszerelni.

Honnan ismerjük fel a minőségi LED fényhidat?

Megfelelő gyártó kiválasztása

Az első és legfontosabb, hogy csakis olyan gyártó termékeit válasszuk, akik régóta foglalkoznak gépjárművilágítással és megfelelő tapasztalatuk van a biztonságosan üzemelő termékek gyártásában.

Fényerőt veszünk, nem teljesítményt

Kerüljük azokat a fényhidakat, amelyek 300 wattnál többet fogyasztanak. Ezeknél a LED fényhidaknál általában rosszminőségű LED chipeket használnak és azért van szükség a nagy teljesítményre, hogy a magas hatásfok is érezhető legyen. A legnagyobb veszélye a nagy teljesítményű fényhidaknak, hogy akár már rövid távon is tönkre tehetik az autó akkumulátorát és generátorát is.

Fontos az IP védelem

Fontos, hogy a LED fényhíd minimum IP67-es védelemmel rendelkezzen. Ez már elegendő ahhoz, hogy nyugodt szívvel rajta merjük hagyni az autón.

Garancia

Egy LED fényhidat az ember, nem fél évre tervez. Legalább az autó eladásáig szeretné a tulajdonosa használni, éppen ezért azok a fényhidak, amelyekre a forgalmazó csupán 6 hónap, vagy egy év garanciát vállal, messziről érdemes elkerülni. Álltalanban a rosszabb minőségű LED lámpák is működnek 6-12 hónapig, és utána kezd el drasztikusan csökkenni a fényerő.

Összegzés

Ha LED fényhidat keresünk, akkor válasszunk olyan gyártót, akik legalább 3 év garanciát vállalnak a termékükre. Ne vegyünk olyan LED fényhidat, ami 300 wattnál többet fogyaszt. Ellenőrizzük, hogy minimum IP67-es védettségű legyen a LED fényhíd. Ha erre a három kritériumra odafigyelünk, akkor biztosan nem érhet csalódás minket!

Kapcsolódó cikkek

Így válasszunk LED fényhidat, hogy később ne érjen csalódás!

Így válasszunk LED fényhidat, hogy később ne érjen csalódás!

Napjaink egyik legnépszerűbb kiegészítő gépjármű LED világítása nem más, mint a LED fényhíd.