5w30 motorolaj a környezetbarát járművekhez

Ha például valaki gyakran használja az autót városi környezetben, ami egyet jelent a forgalmi dugókkal, amihez hozzájön, hogy a jármű régebbi típusú, akkor nagyon fontos a viszkozitás.
5w30 motorolaj a környezetbarát járművekhez

Ezt a motorolaj második száma adja meg. Az 5w30 motorolaj a környezetbarát gépjárművekhez passzol inkább, tehát ezekhez fog inkább illeni.

Miért fontos a jó kenőanyag kiválasztása?

A kenőanyag létfontosságú a motor élettartama szempontjából, nélküle egy autó csupán percekig bírná, mielőtt a súrlódás, a kopás, a túlmelegedés és a belső alkatrészek megolvadnának. Emellett segít tisztán tartani az autót és megakadályozza a korróziót.

A kenőanyagoknak garantálniuk kell a teljesítményüket a motor egyik legkritikusabb pillanatában, a hidegindításkor. Ez különösen fontos a téli hónapok beköszöntével, amikor a nappalok igazán fagyosnak bizonyulnak. A probléma az, hogy ez a minőség idővel romlik, mivel lassan, de biztosan besűrűsödik az olaj, ami már nem látja el teljesen a feladatát. Az új technológiákat úgy állították össze, hogy semlegesítsék ezt a bomlást, hogy a kenőanyag megőrizze a legjobb tulajdonságait, biztosítva a folyékonyságot és a motor kisebb kopását az indításkor.

A magas hőmérséklet negatív hatással van a kenőanyagokra, és ez nem csak magas fordulatszámon, hanem olyan helyzetekben is előfordul, mint például a nyári forgalmi dugók, amikor a motort az állandó indítás megterheli, és a bejutó levegő mennyisége alacsony.

Idővel a kenőanyag oxidációjának természetes mechanizmusa indul meg, amely több szakaszból áll, és a motor különböző alkatrészeit érinti, beleértve a savak képződését, amelyek szelektíven megtámadnak bizonyos fémvegyületeket, például a csapágyakat, a nagy molekulatömegű vegyületek képződését, amelyek növelik a viszkozitást, és a lerakódások kialakulását, amik a motor legforróbb részein, köztük a dugattyúkon kötnek ki. A kenőanyagnak számos autógyártó követelményeit is követnie kell, hogy megfeleljen bizonyos üzemanyag-fogyasztási célértékeknek.

Az 5w30 motorolaj kiválasztása

A kenőanyag kiválasztásakor a viszkozitás mellett több paramétert is figyelembe kell venni. Az egyik ilyen az olajalap kompozíciója, mivel egyes motorokhoz csak szintetikus olajat választhatunk. Ettől függetlenül a viszkozitás egy lényegesen relatív paraméter, általában a gyártó nagyon precízen kiszámítja, hogy milyen követelményeknek kell megfelelnie. Az 5w30 motorolaj akkor választható, ha a szám nem haladja meg a gyártó által megadott értékeket. A túlmelegedés miatt a kenőanyag hajlamos az oxidálódásra, miközben az alacsonyabb viszkozitás sem veszélytelen.

Innentől kezdve nagyon könnyű feladatunk van, mivel a motorolaj tulajdonságát mindig a gépjárműgyártó adja meg. Ha a gyártó 5w30 motorolajat ír elő, akkor mindig válasszuk azt, ne próbáljunk ezen spórolni, hiszen a kenőanyag hosszútávon megvédi a járművet a súrlódástól.

Kapcsolódó cikkek

Elon Musk árnyékában

Az elektromos autók úttörői

Akik próbálják utolérni a Teslát.

5 dolog, amit tudnia kell, mielőtt kipróbálja az élményvezetést

5 dolog, amit tudnia kell, mielőtt kipróbálja az élményvezetést

Egy luxusautó volánja mögött ülni sokak bakancslistáján szerepel ─ elegánsak, gyorsak és egyenesen szexik.

Nissan 370Zki

Síléc és hernyótalp a sportkocsin – Nissan 370Zki

A hernyótalpakat elég sok autóra fel lehet szerelni, például egy Nissan 370 Z-re is