Rambo, smile, Allah

Belgiumban az autósok illeték ellenében bármit fölírhatnak a rendszámtáblájukra. Valóban mindent?
Rendszámtáblák Belgiumban

Brüsszel – az utcán az utoljára parkoló autó egy Hummer, ez egy elképzelhetetlenül széles terepjáró négy kipufogóval. A tulajdonosát jó lenne megkérdezni, hogy mire gondolt, amikor rendszámot választott: A rendszámtábláján egyszerűen csak ez áll: WEAPON, semmi más. Kézenfekvő lenne, hogy egy páncélkocsinak higgyük, ami egyfajta fegyver, de ez nem olyan egyszerű. Belgiumban az ember úgy tudja, hogy a rendszám nagyon személyes dolog.

Nem csoda, hogy a Belga Királyságban az engedélyezés alkalmával teljesítik az összes autótulajdonos álmát, aki különleges értéket helyez az egyéni rendszámtáblájára. Itt minden más, mint Németországban, nincsenek speciális előírások, például az engedélyezés helye vagy betűknek és számjegyeknek adott sorozata. Belgiumban mindenki azt írhatja a rendszámtáblájára, amit akar. Természetesen a szabadságnak azért vannak határai, és a kérdés csak az: Pontosan meddig lehet elmenni? Egy Mercedes- tulajdonos jelenleg éles vitába keveredett, ami egyáltalán lehetséges. A következő betűsorozatot nyomtatta a rendszámtáblájára: ALLAH.

A La Capitale brüsszeli újság azonnal közzétett egy fotót a címoldalon erről a rendszámtábláról és némi aggodalommal állapította meg: „A vallásos fogalmak bemerészkednek a rendszámtáblákra is.” Egyébként az Ottignies-Louvain-la-Neuve-ben levő Iszlám Kulturális Központ egyik képviselője, Youcef Bouterfa szerint „egy vallásos muszlim ezt sose tenné”. Mivel Allah minden fölött áll, így a nevét ember nem említheti.

Az engedélyt adó hatóság rugalmasabban vélekedik. A hatóság egyik szóvivője szerint: „Ha nincs támadó jellege a föliratnak, akkor elfogadjuk.” Engedélyezik a GOD betűsorozatot is, ami pedig Istent jelent.

Nem fogadnak el bármilyen betűsorozatot, például ha egy autós káromkodást jelentő szót akar írni a rendszámtáblájára, azt elutasítják. Ha egy polgár úgy véli, hogy egy rendszámtáblán támadó írás van, akkor bejelentést tehet az engedélyező hatóságnál. Ilyen eddig háromszor fordult elő. A legismertebb eset az Antiszemitizmus Elleni Belga Szövetség (Ligue Belge contre l'Antisémitisme) panasza. A szövetség helytelenítette, hogy valakinek az autóján az SS felirat állt. A tulajdonos azonban megtarthatta a feliratot, mivel az SS az ő monogramja volt.

Az ehhez hasonló döntések összhangban vannak a belga állam liberális identitásával. Egy olyan országban, amelyre a flamandok és a vallonok közti nyelvi viszály rányomta a bélyegét, kialakult egyfajta laisser-faire (szó szerint: hagyni csinálni) hozzáállás. Nem kell mindenen fölizgatni magunkat, nagyszerűen lehet egymás mellett élni.

Az engedélyező hatóság egyáltalán nem törekszik arra, hogy a feliratok sokszínűségét korlátozza. Már csak azért sem, mert az államnak ebből jó bevétele van. Az egyéni felirat 2000 Euro. Belgiumban összesen 12330 ilyen autó van. Mindenesetre az utakon időről időre mindenféle feliratokkal találkozhatunk: RAMBO, AK-47 vagy egyszerűen: SMILE.

Kapcsolódó cikkek

Autók a mozivásznon

Négykerekű filmsztárok

Ha már egy évtizede is láttad, nem felejted az akciófilmek kerekeken guruló hőseit. A már-már csodatulajdonságokkal felruházott szupersztárok úgy beleégtek a retinánkba, hogy talán jobban emlékezünk már ezekre, mint magára a főszereplőre.

Renault Koleos teszt

Új Renault Koleos – Kényelem, francia módra

Ha kényeztetni szeretné önmagát és az utasait...

Vignale története

Vignale – A varázsszó

A Ford új vevő kényeztetési módszere a Vignale széria