Hétüléses autó – A pénzügyek és más csapdák

A hétüléses autókat vásárlók már a kihirdetés követő napokban ”megrohamozták” a kereskedéseket. Az érdeklődés érhető, most pár tanácsot olvashat az autó választás témájában.
Hétüléses autó

Az egyik alaptétel az autóvásárlásnál, amit érdemes meghatározni, hogy pontosan mire használják az autót. A másik, hogy évente hány kilométert tesznek meg és kb. meddig akarják megtartani a járművet. A hazai nagy családok többségénél ezekre a kérdésekre tudják a válaszokat. Ez mellé már ”csak” azt kell meghatározni, hogy a kassza hogyan áll, mi az a részlet, ami vállalható és mi az induló összeg. Ha ezek a sarokpontok megvannak a vevő fejében, akkor sokkal jobb neki indulni a vásárlásnak, mert tisztán látja, hogy mire számíthat és meddig nyújtózkodhat.

A választékról annyit, hogy hetven fölötti típusból lehet szemezgetni, ami a 2022. december 31-es határidőig még biztosan növekedni fog. A hitel az a terület, ami talán a legkényesebb és legveszélyesebb az új autó vásárlásnál. Az állam által ”feldobott” 2,5 milliós támogatás viszont olyan vonzerő, amely a családoknak megérheti anyagi kockázatot.

Ami a hitelfelvétel mellett a másik csapdás dolog tud lenni, az a jármű kötelező szervizeinek a díja. Ugyanis a szalon autót a lakótelepi garázs soron, délutánonként dolgozó Józsibá vagy az autószerelésben járatos férj, már nem tudja javítani, karbantartani. A baráti óradíjakkal, feketén dolgozó szakembereket és a bontóból vásárolt alkatrészeket el lehet felejteni. Az új autót kötelező a márkaszervizbe vinni, hogy a garancia ne vesszen el. Ezen szolgáltatások gyakoriságáról és árairól érdemes tájékozódni. Ugyanis a végső döntésnél, mikor kettő-három, azonos kondícióval elhozható autó között kell választani, lehet, hogy ez lesz a döntő elem. Ráadásul az autó részleteinek, biztosításainak és más költségeinek a tervezései mellett, ezzel is érdemes számolni.

A hiteles, pénzügyes téma meglehetősen forró tud lenni, mert ez emberek már kezdik elfeledni a tíz évvel ezelőtti válságot, amely elég rendesen be égett sok autó vásárló és család tudatába. Néhányan egy-két éve fizették ki, a ma már ”filléreket” érő autójuk utolsó részleteit... Ezeknek a felhozása reméljük intő jelként hat, „A végre új autónk lehet” mondat varázsa ellenére. Ide érdemes azért azt beszúrni, hogy szerencsére sokat tisztult az autóhitelek piaca. Azért érdemes vigyázni, hogy milyen anyagi terhet vesz magába a család. Ez talán a vásárlás legveszélyesebb pontja annak, aki mögött nem áll rendkívül stabil pénzügyi háttér. Amivel feltétlen kell kalkulálni, hogyha elveszti munkahelyét az egyik kereső, akkor hogyan és miként oldják meg a részletek fizetését és az autó egyéb kiadásait.

Benedek Attila

Fotó: gyárak, szerző

Kapcsolódó cikkek